Duurzame inzetbaarheid is gezond en met plezier werken. ook in de toekomst. Het zorgt voor vitale en bevlogen medewerkers, zo voegen zij waarde toe aan de organisatie en ervaren zij zelf ook hun meerwaarde.

Een goede inzetbaarheid heeft te maken met de draagkracht en draaglast van de medewerker.  Deze analyse maakt inzichtelijk of iemand gezond en met plezier werkt. Het geeft ook aan waarom een (werk)situatie te veel kan zijn voor iemand. Wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht ontstaan problemen. De weegschaal slaat door naar één kant.

Het is niet erg om een tijdje wat meer op je bord te hebben. Misschien moet je tijdelijk een groter beroep doen op jezelf of op je omgeving, meestal kom je zelf weer in balans. Maar wat gebeurt er als de balans langere tijd doorslaat naar de verkeerde kant?

Draaglast:

De dingen die je voor je kiezen krijgt noemen we de draaglast. Dat kan van alles zijn;.

  • Werkbelasting en werkdruk, conflict met leidinggevende, reorganisatie: onrust, weinig uitdaging)
  • Privébelasting (relatie of financiële problemen, mantelzorg)
  • Persoonlijke eigenschappen (veeleisend, perfectionistisch, geen nee durven zeggen)
  • Gebeurtenissen (overlijden van een naaste, Corona etc.)

Je kunt er best tegen als dingen een tijdje niet lekker lopen. Het gaat mis als ze zich opstapelen. Gedoe op het werk, relatiebreuk en geen nee durven te zeggen. De draaglast wordt groter en daar moet veel tegenover staan aan de kant van draagkracht om in balans te blijven.

Draagkracht:

De draagkracht zijn de dingen die ervoor zorgen dat je sterker bent. Voorbeelden die iemands draagkracht vergroten:

  • Werkgeluk, energie, (leuke collega’s, ervaring met werkzaamheden, afwisselend werk)
  • Lichamelijke gezondheid (goede conditie, sporten, fietsen naar werk, gezond eten)
  • Ontspanning (boek lezen, sauna, vakantie, yoga)
  • Sociale steun, contacten, relatie (partner, hechte familie, vast vriendenavond)

Ook geldt voor deze dingen het “stapeleffect”: hoe meer, hoe beter je ertegen bestand bent als je draaglast een tijdje wat hoger is. Je hebt dan meer opgebouwd aan draagkracht en je hebt dus goede reserves

Juiste balans:

Is de draagkracht groter dan de draaglast? Dan voelt je je doorgaans goed en kan je tegen een stootje en goed omgaan met tegenslagen. Ook kun je aandacht geven aan andere mensen.

Is de draaglast groter dan de draagkracht? Een tijdje gaat dat goed maar Let op! Als je langdurig meer moet dragen dan je aankunt, kom je in de problemen. Vaak is een kleine tegenslag al te veel voel je je niet fit en heb je weinig ruimte voor andere mensen.

De weegschaal kan omslaan doordat er nare gebeurtenissen bij komen, of doordat er leuke dingen in je leven wegvallen. Het gaat dan niet om het extra dragen maar juist het minder worden van positieve dingen, bv je netwerk wordt kleiner, en zijn er minder mensen om op terug te vallen.

Is de draaglast gelijk aan de draagkracht? Dat is prima. Dit kan een goed moment zijn om wat reserves op te bouwen, bijvoorbeeld door meer tijd te maken om te genieten van de dingen die goed gaan.

Gun jezelf om in actie te komen!

Als je draaglast gedurende lange tijd hoger is dan je draagkracht, zorgt dat voor stress. Langdurige stress beïnvloedt je lichaam, emoties, motivatie en gedachten. Je gaat anders reageren op de mensen om je heen en op gebeurtenissen die je overkomen.

Als je hebt geconstateerd dat dit aan de hand is, is het belangrijk om in actie te komen zodat je draaglast lager wordt of je draagkracht hoger. En het liefst allebei. Meestal kan je zelf meer doen dan je denkt.

Gun jezelf of een iemand die je kent om het op een rijtje te zetten. Een coach kan je hiermee helpen. Samen stel je concrete en haalbare doelen en vinden we de juiste balans tussen verstand, gevoel, werk en privé zodat jij met perspectief en vol vertrouwen de toekomst tegemoet gaat.

Meer weten over onze integrale aanpak voor organisaties?

Meer weten over onze individuele aanpak voor werknemers?

ePub Kies een duurzame aanpak voor stress en burn-out