Hoe kunnen we onze helden in de zorg, onderwijs, logistiek, supermarkten, welzijn, techniek en andere branches helpen om inzetbaar te blijven in tijd van drukte en krapte op de arbeidsmarkt.
Iedereen kent wel iemand uit bovenstaande branches. Hardwerkende mensen die veel draaiende houden. Ik zie bijvoorbeeld dat mijn vriendin, werkzaam in de zorg vele uren werkt en regelmatig wordt gevraagd om een dienst van een zieke collega over te nemen. Ze doet het en is nu nog fit en vitaal maar ze vertelt wel dat de rek er soms wel uit is.
De druk op het werk kan soms flink oplopen. Aan zichzelf denken en nee zeggen is er vaak niet bij. Met als reden: je laat je collega toch niet alleen.
Als MFN mediator en adviseur duurzame inzetbaarheid wil ik mensen in drukke tijden die gepaard gaan met stress ondersteunen om in balans en inzetbaar te blijven.
Hoe?
Door werknemers even uit de hectiek te halen door een duurzaam inzetbaarheidsgesprek te plannen en in een vertrouwelijke setting te kijken wat de huidige situatie is. Het gesprek is preventief voorkomt dat je door rent en signalen mist.
Tijdens het gesprek maken we gebruik van de wetenschappelijke methode: Het huis van Werkvermogen. Hiermee krijg je inzicht in je werk, wat kost je momenteel energie en wat geeft je energie, over samenwerking met collega’s, werk-privé balans, je gezondheid, irritaties en je emoties.
Wat heb jij als werknemer aan het duurzaam inzetbaarheidsgesprek?
– In een vertrouwelijke omgeving bespreek je wat jij op dat moment aan je hoofd hebt
– Dit geeft rust, ruimte en helderheid
– Het werkt ondersteunend om inzetbaar te blijven
– Met praktische tips over het duurzaam inzetbaar blijven, verlaging van stress en het voorkomen van irritaties en spanning
– Je voelt je gehoord en gezien, dit geeft energie om de werkvloer op te gaan. Je krijgt weer grip op de zaak.
Inzetbaar blijven heeft prioriteit.
Het gesprek wordt één op één gevoerd. Vertrouwelijk en kan live plaatsvinden op een neutrale locatie of in de frisse buitenlucht of telefonisch.
Dit Perspectief begeleidt organisaties bij het realiseren van de doelstellingen die leiden tot een betere duurzame inzetbaarheid.
Margriet Glas is adviseur duurzame inzetbaarheid (opleiding strategisch adviseur duurzame inzetbaarheid aan de HAN Hogeschool Arnhem) en MFN register mediator gespecialiseerd in arbeid. Ze heeft jarenlang advies gegeven op gebied van HR vraagstukken waaronder arbeidsrecht, verlagen van verzuim, amplitie vergrijzing, duurzame inzetbaarheid en werkzaam als coach en arbeids mediator bij spanningen op het werk.