Burn-out kenmerkt zich door zowel lichamelijke, psychische als sociale klachten die gepaard gaan met een verminderd gevoel van eigenwaarde op het werk. Het is geen ziekte, maar een syndroom. Dat wil zeggen dat burn-out zich uit door klachten op verschillende vlakken. Het is een langzaam en sluipend proces.

Bij mensen die een burn-out hebben laat het lichaam in rust meetwaarden zien alsof het een zware inspanning aan het leveren is. Denk aan hartslag en ademhaling. Een gezonde persoon in rust krijgt zijn energie door vet te verbranden. Iemand met een burn-out spreekt in rust zijn voorraad aan die normaal gesproken bedoeld is voor het leveren van een (zware) inspanning. Daarnaast blijkt ook dat de ademhaling in rust veel te snel is. Het lichaam staat continu aan, waardoor het geen kans krijgt om te herstellen.

Signalen van ongezonde stress:

  • Lichamelijke signalen, bijvoorbeeld hoofdpijn, rugpijn of pijn in je nek, hartkloppingen of slaapproblemen
  • Psychische signalen, bv prikkelbaar, cynisme, machteloosheid of eenzaamheid
  • Gedragssignalen, bv snauwen, overmatig alcoholgebruik, sigaretten of eten
  • Gedachten signalen, bv niet meer helder kunnen denken, concentratieproblemen, het glas halfleeg zien, jezelf de schuld toeschuiven

Om te herstellen kun je werken aan verschillende factoren: Ademhaling, Rust, Beweging en Voeding. Verder is het van essentieel belang om de factoren te ontdekken die de oorzaak zijn van hoge mate van stress. Situaties op het werk, stroeve samenwerking, verandering van management, ervaren van hoge mate van (werk)druk, over je eigen grenzen heen gaan, moeilijk nee kunnen zeggen, toch door gaan, gebrek aan waardering voor wat je doet. Ieder mens is anders en elke situatie is anders.

Met het Duurzaam inzetbaarheidstraject breng je de factoren overzichtelijk in kaart, zo kan er een individueel advies gegeven worden, krijg je inzicht in wat speelt en worden tools aangereikt voor een positieve omslag. Je kunt vaak zelf veel meer dan je denkt. Ook is een gesprek met de werkgever van belang zodat zaken besproken worden en anders geregeld worden. De beste aanpak is samen het vinden van een juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Meer weten?

Meer weten over onze individuele aanpak voor werknemers?

ePub Kies een duurzame aanpak voor stress en burn-out